Formuła Andlera/Wzór Andlera
Wzór Andlera oblicza optymalną ilość zamówienia na podstawie modelu zamówienia, w którym koszty całkowite są minimalne.
Krótki opis
Optymalna wielkość zamówienia jest wynikiem czasowego i ilościowego uzgodnienia:
- zapotrzebowania materiałowego,
- kosztów zaopatrzenia,
- kosztów magazynowania
i ma na celu minimalizację kosztów całkowitych. Rozpatrzone przy tym zostaje zachowanie zakupowe przedsiębiorstwa w określonym zakresie oraz w określonym czasie. Zostaje przyjęte, że zużycie tej części przebiega równomiernie, a możliwości dostarczenia, jak i magazynowania zostają określone jako nieograniczone. Jednocześnie zostaje przyjęte, że koszty zamówienia jednostki towaru są niezależne od wielkości zamówienia.
Jeżeli jednorazowo zostanie zamówiona bardzo duża partia, która pokryje zapotrzebowanie w badanym okresie, koszty stałe za każde zlecenie mogą zostać mocno zredukowane. Jednocześnie rosną koszty magazynowania. Jeżeli zamówienia przebiegają małymi partiami, wtedy koszty magazynowania są niższe, jednakże koszty stałe każdego zamówienia wzrosną, ponieważ zamówienia muszą przebiegać częściej. Poszukuje się zatem optymalnej wielkości zamówienia, przy której zostanie pokryte zapotrzebowanie, a koszty całkowite składające się z kosztów magazynowania i kosztów zamówienia są minimalne. Z obliczenia wielkości zamówienia wynika automatycznie długość okresów zamówienia, czyli optymalny czas pomiędzy dwoma zamówieniami.
Obliczenia
t(s) – długość cyklu pomiędzy dwoma zamówieniami
k(s) – stałe koszty pojedynczego zamówienia
k(L) – koszty magazynowania na ilość i jednostkę czasu
T – łączny czas trwania (badany okres)
R – łącze zapotrzebowanie w okresie T
q – wielkość partii w jednostkach towaru
n – ilość koniecznych zamówień
Ilość koniecznych zamówień można obliczyć z pomocą łącznego zamówienia i wielkości partii:
n = R / q
Podobnie można wyznaczyć długość cyklu zamówienia ze zdefiniowanych wielkości :
t(s) = T / n = T(q) / R
Aby wyliczyć łączne koszty wynikające z długości cyklu zamówienia lub wielkości zamówienia należy użyć wzoru:
K(q) = n * k(s) + k(L) * ((n * q * t(s)) / 2)
Część liniowa w kosztach przedstawia łączne koszty magazynowania w okresie „T“ druga część przedstawia łączne koszty zamówienia. Koszty magazynowania otrzymujemy dzieląc powierzchnię przez funkcję stanów magazynowych i mnożąc przez funkcję kosztów magazynowych. Koszty zamówienia obliczamy z funkcji kosztów magazynowych i mnożąc je przez ilość zamówień w okresie. Wykresy przebiegu stanów magazynowych oraz przebiegu kosztów całkowitych przedstawiają się następująco:
Cechy charakterystyczne i wymagania
- Jednostopniowy proces tworzenia produktu
- Upusty cenowe ze względu na wielkość zamówienia przy większych zamówieniach nie zostają uwzględniane
- Brak występowania wahań czasowych zapotrzebowania i wydań z magazynu
- Zapotrzebowanie roczne jest dokładnie znane
- Prędkość zaopatrzenia jest nieskończenie wysoka
- Brak ograniczeń w środkach finansowych i przepustowości
- Wszystkie koszty w czasie planowania są znane
Zalety i wady
Zaletą formuły Andlera jest to, że może zostać w każdym czasie rozszerzona, na przykład w przypadku produkcji wieloproduktowej. Formuła staje się wtedy bardziej obszerna i skomplikowana, pozostaje jednak szybka i łatwa w użyciu.
Formuła Andlera ma jednak również i słabe strony:
- Przyjęcie, że występuje stałe i liniowe zużycie
- Ponieważ cena za sztukę zostaje przyjęta jako stała i nie zależy od wielkości zamówienia, nie zostaje ona uwzględniona w kalkulacji
- Problemy w przypadku wystąpienia nagłego wzrostu zasobów
- Zróżnicowanie cenowo-ilościowe nie zostaje uwzględnione
- Wyznaczenie kosztów stałych pojedynczego zamówienia jest trudne
- Dostępność wyliczonego zapotrzebowania (ilość podstawowa)
- Spojrzenie zorientowane na pojedyncze artykuły może prowadzić do problemów w wydajności/przepustowości
- Oś Y ma dwa wymiary: koszty magazynowania wyrażone są w Euro/rok i koszty zamówienia wyrażone są w Euro/sztukę
Zastosowanie
W praktyce nigdy nie uda się spełnić wyżej wymienionych wymagań. Należy również zauważyć, że formuła Andlera jest jedynie podstawą i zbliżeniem do określenia optymalnej wielkości zamówienia lub wielkości partii.